آیین نامه و مقرّرات کار در آزمایشگاه مرکزی
الف- شرایط حضور در آزمایشگاها
1- حضور در آزمایشگاه و استفاده از امکانات آن پس از
تکمیل فرم و کسب مجوز امکانپذیر است.
2- استفاده از کارت ورود به آزمایشگاه برای تردد در آزمایشگاه مرکزی ضروری است.
3- استفاده از کارت ورود افراد دیگر موجب ابطال کارت و لغو مجوز ورود به آزمایشگاه برای فرد صاحب کارت میشود.
4- دفاتر ثبت اسامی کاربران دستگاه را حتماً تکمیل نمائید. در صورت عدم درج اسامی از ادامه کار شما جلوگیری به عمل خواهد آمد.
5- منحصراً دانشجویان دانشکده داروسازی مجاز به استفاده رایگان از دستگاهها میباشند. دانشجویان سایر دانشکدهها و دانشگاهها با کسب مجوز از ریاست آزمایشگاه و
پرداخت هزینه قادر به استفاده از امکانات آزمایشگاه مرکزی میباشند.
ب- تأمین وسایل مورد نیاز کاربران
6- تهیه و تأمین مواد شیمیائی، محلولها و لوازم مصرفی ( سمپلر، سر سمپلر، محلولها، مواد شیمیائی، ستون کروماتوگرافی، سرنگ همیلتون، دستکش، دستمال کاغذی، ماسک، روپوش، فویل آلومینیومی، پارافیلم، فالکون، لوله آزمایش، میکروتیوب) ، . . . موردنیاز پایاننامه/طرح تحقیقاتی بر عهده دانشجو(مجری طرح) میباشد.
7- در صورت امانت گرفتن وسایل شیشهای و برخی اقلام موردنیاز موظفید بعد از اتمام کار تمامی اقلام را صحیح و سالم به کارشناس آزمایشگاه عودت دهید.
8- درصورتیکه در حین انجام کار موجب ضایع شدن یا شکستن ظروف شیشه ای شدید مراتب را جهت اقدام بعدی کتباً به کارشناس آزمایشگاه اطلاع دهید.
ج- شرایط استفاده از دستگاه HPLC
9- دانشجویانی که روش HPLC را به عنوان متد آنالیز در پایاننامه خود برگزیدهاند لازم است در کارگاهی که به منظور آشنائی با HPLC در آزمایشگاه مرکزی برگزار میشود شرکت نمایند.
10- برای استفاده از دستگاه HPLC حداکثر دو هفته قادر به رزرو و استفاده از دستگاه خواهید بود. برای استفادههای بعدی مجدداً در لیست انتظار قرار خواهید گرفت.(در صورت نبودن متقاضی، استفاده از دستگاه بلامانع خواهد بود)
11- بعد از رزرو دستگاه HPLC ، در صورتی که تا سه روز برای استفاده از دستگاه (بدون اطلاع قبلی) مراجعت ننمائید، دستگاه در اختیار نفرات دیگر قرار خواهد گرفت.
د- رعایت موارد ایمنی
12- پوشیدن روپوش سفید و استفاده از دستکش، ماسک و عینک آزمایشگاهی(در مواقع نیاز) در آزمایشگاه الزامی میباشد.
13- استفاده از لنزهای تماسی در آزمایشگاه مناسب نمیباشد.
14- خوردن و آشامیدن در محیط آزمایشگاه اکیداً ممنوع میباشد و از نگهداری موادغذائی در آزمایشگاه نیز بپرهیزید.
15- هنگام کار در آزمایشگاه از هرگونه شوخی پرهیز و حدالامکان نیز تنها در آزمایشگاه کار نکنید.
16- بعلت امکان آلودگی میکروبی و قارچی از آوردن وسایل غیرضروری به آزمایشگاه خودداری نمایید.
17- برای برداشتن مایعات، مواد شیمیائی و نمونههای بیولوژیک از پوآر استفاده کنید و هرگز از دهان برای مکش پیپت استفاده ننمائید.
18- هرگز مواد شیمیائی را نچشید و برای بوئیدن مواد با حرکت دست بو را به سمت بینی هدایت کنید.
19- در مجاورت شعله از مواد قابل اشتعال استفاده نکنید و استفاده از این مواد در زیر هود انجام گیرد.
20- مواد شیمیائی پسماند را در ظروف مخصوصی که برای اینکار در نظر گرفته شده بریزید.
21- برای رقیقکردن اسید، آب را روی اسید نریزید بلکه اسید را به آرامی از دیواره ظرف و از روی همزن شیشهای روی آب بریزید.
22- برای حل کردن مواد و تهیه محلول حجمی از بالن ژوژه استفاده کنید. ابتدا مقداری حلال را در بشر ریخته و سپس ماده جامد را بیافزائید. بعد از حل شدن ماده جامد آن را به بالن ژوژه منتقل کرده و سپس به حجم برسانید.
23- بخارات جیوه در دماسنج سمّی و غیر قابل دیدن است. به هنگام شکستن دماسنج جیوهای پنجرهها را باز کرده و آزمایشگاه را به مدّت حداقل 15 دقیقه ترک کنید.
24- هرگز از دماسنج یا الکترود pHمتر به عنوان همزن استفاد نکنید.
25- در صورت ریخته شدن اسید روی میز از سدیم بیکربنات، در صورت ریختن باز از اسید استیک و در مواردی که میز کار با برم آغشته شده است از تیوسولفاتسدیم استفاده کنید.
26- برای شستشوی وسایل شیشهای حدالامکان از محلولهای شوینده قلیائی استفاده نکنید. در صورت استفاده از محلول شوینده، برای از بینبردن اثر آن، به مدت نیمساعت آن را در اسید نیتریک رقیق 1/0 نرمال قرار دهید.
27- برای شستشوی وسایل شیشهای بسته به نوع ماده از حلال مناسب استفاده نمائید. استون و متانول از حلالهائی هستند که اکثر ترکیبات در آن حل میشوند. در نهایت وسایل شیشهای را با آب مقطر آبکشی نمائید.
28- برای شستشوی شیشهآلاتی که به مواد پلیمری آغشته شدهاند از محلول سولفوکروم استفاده نمائید.